Boka hotell? Missa inte Hotels.com med över 200 hotell att välja mellan i Bryssel. Prisgaranti!

Choklad, öl och mat

Trots sin ringa storlek är Belgien känt för många läckerheter. Choklad, öl, och våfflor är bara ett par saker som förknippas med landet.

Belgisk choklad

Chokladen kom sent till Belgien jämfört med många andra europeiska länder, men sedan ett par hundra år tillbaka anses belgisk choklad av många vara världens bästa. Anledningen? Man använder speciellt utvalda kakaobönor, och chokladen innehåller en hög halt kakaosmör och har socker av hög kvalitet.

De belgiska chokladbutikernas skyltfönter är ofta vackert utsmyckade, och man känner nästan hur det läskas i gommen bara man tittar på chokladen. Åk inte från Belgien utan att ha provat chokladen, och passa gärna på att besöka en av dem många chokladfabrikerna!

Belgisk öl

För att vara ett så litet land så erbjuder Belgien otroligt mycket öl - över 300 sorter. Bland utbudet finns en stor del överjästa och spontanjästa öl, liksom fruktöl och öl som bryggs i kloster. För den som endast är van att dricka "en stor stark" kan man lätt bli överväldigad av skillnaderna mellan de olika ölen men för många är det en fantastisk värld som öppnar sig.

Bland de mer kända belgiska bryggerierna finns Duvel, Stella-Artois, Hoegaarden, Laffe och Maredsous. Chimay, Rochefort och Westmalle är exempel på Trappistöl - öl som bryggs på kloster som tillhör Trappistorden.


Fotograf:  http://www.flickr.com/photos/infomatique/, licens: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Generic


Belgisk mat

Belgarna själva hävdar att pommes frites kommer från Belgien och inte från Frankrike. Vad som är rätt vet vi inte, men helt klart är att det inte är svårt att få tag på dem i Belgien. Belgarna själva äter för övrigt gärna sin friterade potatis med majonäs. Det kanske inte låter så supertrevligt, men det finns mycket bra mat att få. Det belgiska köket är inspirerat av det franska men portionerna är ofta större. "Franskt kök, tyska portioner" är en vanlig jämförelse.

Ska man utse en nationalrätt så kommer man förmodligen fram till att det är musslor, som man givetvis äter tillsammans med pommes frites. Moules Frites är namnet på denna rätt Bryssel och andra fransktalande delar av Belgien. Det är vanligt att musslorna är kokade i öl, men det går också att få dem kokade i vitt vin. Det här en rätt som vi absolut tycker att man ska prova när man är på besök i Belgien.

Annars är Belgien känt för sina våfflor och sin choklad. Belgiska våfflor skiljer sig från våra på så vis att de har bytt ut grädden mot äggvita vilket gör att de får en viss vaniljsmak. De kan också vara rejält mycket sötare än vad vi är vana vid. Våfflorna äts med t.ex. glass, grädde, bär eller choklad. Chokladen som för övrigt är ett kapitel i sig.


Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!