Boka hotell? Missa inte Hotels.com med över 200 hotell att välja mellan i Bryssel. Prisgaranti!

Bra att veta innan du åker

Här har vi samlat ett par tips som inte passar riktigt på de andra sidorna, men som är bra att veta innan man åker och som förhoppningsvis underlättar under besöket.

Allmänt

Bryssel är en internationell stad vilket göra att man klarar sig bra på engelska i nästan alla situationer. 85-90% av invånarna i Bryssel är dessutom fransktalande, så vill man öva upp sin skolfranska kan det vara en bra idé att göra det här.

Valutan i Belgien är euro (€). Det är förmånligare att växla från kronor till euro i Sverige än att göra det i Belgien, alternativt att ta ut kontanter i bankomater när man är på plats i Belgien (vilket numera är avgiftsfritt oavsett bank). Att hitta bankomater ska inte vara några problem.

Stora butiker, restauranger och hotell, men också många mindre cafeér och butiker, accepterar kontokort såsom VISA och MasterCard. Var uppmärksam när du ska betala och släpp aldrig ditt kontokort ur sikte.

Mobiltelefoner som fungerar i Sverige fungerar även i Belgien. Tänk dock på att du får betala även för samtal du tar emot, så kolla noga upp avgifter och kostnader med din mobiltelefonoperatör i förväg!


Fotograf:  http://www.flickr.com/photos/infomatique/, licens: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Generic


Hälsa och säkerhet

Det är rekommenderat att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) från Försäkringskassan före avresa. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och det ger dig rätt till nödvändiga medicinsk vård under din vistelse i Belgien. Samtliga familjemedlemmar, även barn, ska ha sitt eget kort. Beställ kortet i god tid så att du har det innan du åker.

Bryssel har låg brottslighet men precis som i andra storstäder ska man var försiktig på bussar, tunnelbana och andra platser där det är trångt och många människor vistas. Håll gärna lite extra koll på värdesaker och väskor, och undvik att gå ute ensam under nattetid.

Allmänt nödnummer (polis, brandkår och ambulans) är, precis som i Sverige, 112.

Kollektivtrafik

STIB, Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles, har hand om bussar, spårvagnar och tunnelbana i Bryssel. De har en utmärkt hemsida med linjenät och det mesta man behöver veta för att ta sig runt i staden (se länk uppe till höger).

Biljetter går att köpa styckvis (ca €1,60), för 5 eller 10 resor (ca €7,30-€11,20), och för 1 eller 3 dagar (ca €4,20-€9,20). Samtliga biljetter kan till en lägre extrakostnad köpas med ett tillägg som gör dem giltiga på resor med pendeltåg som körs av DE LIJN, TEC och SNCB. Biljetterna gäller dock inte på tåg eller bussar som går till och från flygplatsen!

Enkelbiljetter kan köpas ombord på bussar och spårvagnar (mot en extra kostnad), i automater i alla tunnelbanestationer och vid större hållplatser samt i butiker och kiosker runt om i hela Bryssel.

Brussels Card

Med ett Brussels Card får du obegränsad tillgång till kollektivtrafiken och dessutom fri entré till över 30 museum. Kortet är giltigt i 24 timmar (€20), 48 timmar (€28) eller 72 timmar (€33) och säljs bland annat hos turistbyrån, hotell och museum. Som en extra bonus ingår en karta och illustrerad guide över Bryssel, dessutom får man upp till 25% rabatt på ett antal butiker och restauranger.


Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!